Logen NENNIUS

2014 -02-28 ÖVERLÄMNING AV GÅVA

Fredag den 28 februari överlämnade ÄÄ Per Sjöström 30.000 kronor till
Kvinnojouren i Bodens representant Ing-Marie Flygare.

Eu-möte, reception samt teckenutdelning

Den 16 november bjöd Boden på ett halvgrått men milt väder. Snön lyste med sin frånvaro.

Dagen kröntes dock med ett, som vanligt, mycket trevligt möte. 43 bröder samlades i logegården med minst dubbla förväntningar. Mötet gästades av SMÄ Ulf Bergström, SSkr Håkan Nilsson, SSkm Ulf Jaldeby och SM Urban Engström. Förutom ordinarie möte genomfördes reception av sex nya bröder. De nya bröderna Stefan Svensson, Tommy Karlsson, Michel Månsson, Michael Wikström, Pascal Johansson och Joakim Bäckman vägleddes på ett värdigt sätt in i vår gemenskap. Ytterligare en recepiend kommer att recipiera senare under hösten. Sju nya bröder bara under hösten är inget vanligt tillskott i vår log men desto roligare. Utöver denna glädjande tilldragelse så delas veterantecken ut till Br Thomas Eriksson, Sven-Bertil Nilsson och Curt Olsson under högtidliga former. Denna ritual genomfördes på sedvanligt sätt av Storlogeämbetsmännen.

I efterlogen serverades en mycket god tre-rätters middag. Br Kennet Eriksson med sitt kökslag fick välförtjänt uppskattning för detta. Under middagen hölls de sedvanliga talen. Ett tänkvärt tal till fosterlandet framfördes av Br Dennis Wiksten och SMÄ Ulf Bergström tackade för maten och gratulerade logen till dessa nya bröder. Kvällen blev lång och trivsam för de flesta men i gengäld blev natten desto kortare.

 

 

 

Vid pennan A Holmström. Foto L Samuelsson

Logerna Nennius och Morvins planeringsdagar i Kvikkjokk

Onsdagen den 16 maj samlades logen Nennius ämbetsmän på traditionsenligt sätt i Kvikkjokk för att med den nya ämbetsmannakåren lägga upp strategin för kommande ämbetsmannaperiod. Nytt för denna gång var att vår moderloge Morvins ämbetsmän beslutat sig för att testa detta koncept och även de anlände med bil under eftermiddagen. Med på resan fanns även Nordanlands SÄÄ, Anders Wikstén, för att fungera som stöd och bollplank för uppkomna idéer.

Onsdagens verksamhet bestod av bastubad, gemensam middag och därefter broderliga samtal. Under samtalen märktes det redan första kvällen det positiva med att vara två loger på samma plats. Nya idéer väcktes och nya synvinklar på gamla frågor kom fram.

Torsdag morgon, efter en gemensam frukost, statade så utbildningen/diskussionerna för logerna i var sin stuga. För oss i Logen Nennius handlade det inledningsvis om att säkerställa att alla nya ämbetsmän blev helt på det klara med vilka arbetsuppgifter som åligger deras ämbete. Trots att många ämbetsmän fanns kvar från föregående period så har många bytt ämbete och därmed fått nya ansvarsområden. När alla kände sig på det klara med vad som förväntades av dem övergick vi till att gå igenom andra angelägna ärenden såsom:

Utvärdering av medlemsenkät, Arbetsläget med Nennius 60-års jubileum, Ideella inslag samt eventuella teman för logekvällarna kommande år, Rekrytering, Omhändertagande av nya bröder.

Under eftermiddagen avbröts arbetet för att deltagarna skulle kunna få en möjlighet att röra på sig lite efter allt stillasittande och därefter blev det samling i bastun för logernas ämbetsmän med en efterföljande middag som några av ämbetsmännen förtjänstfullt tillagat.

Fredagen inleddes med att SÄÄ, Anders Wikstén, samlade oss och kort lämnade lite information om arbetsläget inom Storlogen Nordanland och även delgav information från det ordenledningsmöte som han deltagit på.

Efter detta fortsatte arbetet för Nennius och Morvin på skilda håll och strax innan lunchtid blev det dags för städning av stugor och därefter hemfärd till Boden respektive Luleå.

Slutligen kan konstateras att dagarna i Kvikkjokk var mycket givande inför det fortsatta arbetet och förhoppningsvis fortsätter denna tradition under många år framåt.

Text: Per Sjöström. Foto: Henrik Norberg 

Jubelveterantecken den 2 mars till ROÄ Rego Löfgren

Logen Nennius hedrades med ytterligare en Jubelveteran den 2 mars. ROÄ Rego Löfgren hade då troget tjänat Druid-Orden i 50 år. Broder Rego invigdes i Logen Nennius den 18 februari 1962. När arbetet tog honom från Boden till Piteå så gick Broder Rego över till Logen Merkur bara för att nu på ålderns höst ha återvänt till Boden och Logen Nennius.

Under alla år har Broder Rego visat ett stort engagemang för Druid-Orden och han har under sin tid haft uppdrag i Grundloge under 14 år för att därefter fortsätta med uppdrag i SL Nordanland under 16 år som SÄÄ och SOÄ.
Broder Rego tilldelades under högtidliga former Jubelveterantecknet i hemmet under ledning av RSMÄ Dag Wikman. Med vid utdelningen fanns även SSkr Håkan Nilsson, SSkm Leif Jaldeby samt bröder från både Logen Nennius och Logen Merkur.

Under det efterföljande kaffet blev det många gamla minnen som väcktes till liv innan de gästande bröderna fick bryta upp för att hinna till aftonens logemöte.

Text Per Sjöström Foto Håkan Nilsson

25 Logen Nennius, Boden Eubatmöte med reception och teckenutdelning 20 april

Vintern vill inte riktigt släppa sitt grepp uppe i Boden så 42 bröder hade då istället denna kväll sökt sig till logegården för att söka lite broderlig värme. Kvällen var lite extra speciell då det var reception samt teckenutdelning. Det är alltid lite extra hög och förväntansfull stämning när det är dags att välkomna en ny broder in i vår brödrakrets.

Det skulle dock visa sig bli ett extra långt möte. När nu ÄÄ tre veckor tidigare inte kunnat närvara vid ämbetsmannainstallationen och SL Nordanland nu var representerad för teckenutdelning så började mötet med att SÄÄ Anders Wikstén, SSkr Håkan Nilsson samt SM Urban Engström på ett mycket värdigt sätt genomförde installation av kommande två års ÄÄ, Per Sjöström.

När detta var klart kunde mötet fortsätta med ritualen och övergå till reception av en ny Eubat, Peter Lindkvist. Receptionen genomfördes på ett mycket stilfullt sätt. Därefter var det åter dags för SL Nordanlands ämbetsmän att träda in i Lunden. Under högtidliga former utdelades Veterantecken till Broder Hans-Olof Wik för sina 25 år i Orden samt Stjärntecken till Br Lennart Samuelsson som efter 15 år inom Orden och tre ämbetsmannaperioder som Skr fick mottaga det yttre tecknet för sina tidigare insatser.

När SL Nordanland slutfört sina uppdrag fortsatte mötet med ytterligare teckenutdelning. ÄÄ delade ut exregalier till tre bröder för sina insatser de tidigare två åren. När detta var avklarat kunde mötet avslutas på ett ritualenligt och stilfullt sätt. När mötet var slut visade det sig att första mötet för den nya ämbetsmannakåren tagit 2 timmar och 45 minuter (ett rejält elddop) och då var det många bröder som hade hunnit bli rejält törstiga och hungriga.

Kvällens bar- och kökslag såg snabbt till att säkerställa att alla kunde fukta strupen och lugna sina kurrande magar. Efter sedvanliga tal som hör till en reception kunde bröderna därefter samlas i barrummet och avsluta kvällen under lugna och gemytliga former.

Text Per Sjöström Foto Lennart Samuelsson

 

Eu-möte med reception samt teckenutdelning

Den 18 november är ett datum som jag normalt förknippar till årstiden vinter med snö och kyla. November har dessvärre varit snöfattig, mild och ovanlig mörk. Kvällen till ära skiljer sig från denna beskrivning. Vi var 47 bröder som vid vår ankomst möttes av någon minusgrad, ett tunt täcke av frost och ljuset från logegården. Det var ingen vanlig kväll hos logen Nennius, det var en kväll med dubbel glädje och förväntan. Dessutom gästades vi av SMÄ Ulf Bergström, SM Urban Engström och SSkr Håkan Nilsson.

Ikväll hade vår loge förmånen att få genomföra reception av tre nya bröder samt utdelning av veterantecken. Som M i logen Nennius hade jag idag privilegiet att under kvällens rituella del vägleda bröderna Niclas Sjölund, Jan-Erik Backman samt Jonas Nordlander in i vår gemenskap. Efter receptionen tilldelades även Br Jan Hansson och Br Ingar Selin veterantecken för betydande och troget brödraskap i vår loge.

I efterlogen serverades en mycket smakfull trerätters middag som tillagats av logens bröder. Det var Br Jan Selberg och hans kökslag som stod för denna förträffliga måltid. Under middagen hölls sedvanliga tal. Undertecknad vill särskilt framhålla Br Daniel Hansson tal till fosterlandet, ett välformulerat och nutids orienterade tal. Avslutningsvis höll SM Urban Engström tackförmatentalet och betonade glädjen av att logen fått tre nya bröder samt glädjen för Storlogen som fått närvara denna kväll.

Bartating med reception 25 nov

Logen Nennius hade denna kväll bardating med bardgradgivning. Utöver våra tre egna bröder hade vi sex gästande bröder från logerna Arturus och Morvin. Totalt var vi 59 förväntansfulla närvarande. Kvällens rituella del genomfördes på ett mycket bra sätt och genomsyrades av ett lugn och värdighet. 

I efterlogen serverades en fantastisk måltid med hög service av våra Br i köket och baren. Under middagen hölls sedvanliga tal, bl.a. fick vi ta del av ett bildspel i Br Gunnar Wikbergs tal till fosterlandet. Att sammanfatta kvällen är inte särskilt svårt, det var en mycket trevlig kväll med god stämning, tre närvarande loger och nio nyblivna barder. Dennis Wikstén 

Franskafton 7 oktober

Något vi i Logen Nennius försöker arrangera fler av är just temakvällar och detta möte var ett sådant. Franskafton stod på schemat denna kväll och en del bröder hade kommit bara för detta.

I förlogen möttes bröderna av fransk cafémusik i "Allo Allo" anda. Toner av piano och dragspel samt andra instrument fick skapa miljön för vår franska afton.

Under kvällens rituella del framfördes som ideellt inslag inledningen till Carmen. Vilken skrivits av en fransk kompositör som likt många andra gått bort utan att få uppleva sin egen framgång. Vidare presenterades maten på ett traditions enligt sätt, de vill säga traditions enligt för Logen Nennius med glasklara beskrivningar. Bröderna fick också reda på att en vinprovning hade dukats fram, där vår vinexpert Br Tord Westfal stod för regin och hade mycket intressant kunskap att förmedla.

En kort sammanfattning av vad vi fick lyssna på av Br Tord Westfal: "Sydfrankrike är en del av ett stort, mer eller mindre sammanhängande vinodlingsområde som i trakten av 40:e breddgraden sträcker sig från Atlanten, via Medelhavets stränder, ända bort till mellanöstern. Traditionellt odlas druvor anpassade till det varma torra klimatet, som Grenache (världens vanligaste röda druva), Carignan, Cinsault, Mourvedre och Syrah.På senare tid har druvor från Bordeaux, främst Cabernet Sauvignon och Merlot, fått ökad användning. Variationen i vinutbudet från trakten
är enorm och speglas, förståeligt nog, inte så väl här hemma. De riktigt spännande vinerna från små enskilda producenter hamnar sällan eller aldrig på bolagets hyllor. Gör som jag, åk dit och botanisera själv!"

Bröderna fick följa med från strax före Kristi födelse till nutid, en resa som tog upp både geologiska och ekologiska förändringar samt hur detta område förändrats kulturellt. De tre vinerna som stod uppdukade var Chateau Grand Moulin 2008, Reserve du Vieux Noir 2009 och Côtes du Rhône 2007. Det vin som föll de allra flesta och även vår vinexpert på läpparna var Côtes du Rhône 2007.

Maten som Br Hans Westberg och hans kökslag skapade gick i samma tecken som den övriga kvällen och var helt fantastisk. Denna skapelse pratades det mycket om i efterlogen och kocken själv fick spendera en stor del av kvällen med att svara på frågor. Den franska cafémusiken fortsatte spela i bakgrunden när det sedvanliga kaffet och kakan serverades och kvällen drog mot sitt slut.

Vid pennan Tobias Hansson, bakom kameran Lennart Samuelsson

 

Den 27 maj samlades 35 Brr för att genomföra terminens sista eubatmöte i form av ett utemöte. Denna gång var utemötet förlagt till ett av de fort som ingick i den tidigare så topphemliga Bodens fästning, nämligen Degerberget. I just detta fort förvarades en del av den svenska guldreserven så nära i tiden som 80-talet. På den tiden var bevakningen rigorös och obehöriga kördes bryskt "på porten". Från toppen av fortet råder en magnifik utsikt över Boden som det numera är lättare att få njuta av.

Före mötet genomfördes en traditionsenlig tipsrunda med allehanda kluriga frågor. När det var dags för mötet fick Brr ta en liten promenad upp till toppen av berget och promenerade in till mötesplatsen genom den sprängda grav som omgärdar hela fortet. Det är sålunda enkelt för Yv att se till så inga obehöriga kommer och stör mötet.

Under mötet föll det några regndroppar men inte värre än att mötet kunde genomföras på ett sedvanligt lugnt och rituellt sätt. Efter mötet fick Brr promenera nerför berget i de stentrappor av natursten som byggdes samtidigt som fortet. Väl framme i hemvärnsgården fick alla belöningen för sitt promenerande, en brödramåltid tillredd på en gigantisk Muurikka med tillhörande stärkande drycker.

När kvällen var på gränsen till natt så transporterades Brr tillbaka till Logegården i buss och under den resan fortsatte det att delges historier om det fort vi nu lämnade bakom oss. Vi har ett antal platser som runt om i kommunen som vi alternerar mellan för utemötet men just denna, på många sätt, magiska plats, ligger många Brr varmt om hjärtat.

Vid pennan, Hans Andersson Skr

 

Välgörenhet en brödrafråga för logerna i Boden

Döm om vår uppriktiga förvåning och glädje som ÄÄ:ar i logerna Arcturus och Nennius när broder Nils-Olof Kjellberg kontaktade oss och ville starta en insamling till Stipendiefonden. Nils-Olof hade starkt berörts av att flera logebröder fått diagnosen prostatacancer och tyckte att vi gemensamt skulle göra något för forskningen.

I februari hade vi stämt träff med Nils-Olof för att finna formerna och vi häpnade. För oss presenterades ett färdigt koncept med ett gemensamt lotteri där priserna var tre fina slöjdalster som Nils-Olof själv slöjdat och på två möten i respektive loge hade 200 lotter sålts och en vinst på 4000 kronor säkrats för stipendiefonden.

Den 9 maj samlade vi vinnarna, Nils-Olof till vinstutdelning. De värdiga vinnarna tilldelades vinsterna av slöjdaren själv.

Nedre frv Lars-Göran Eriksson, Nils-Olof Kjellberg Mellan frv Åke Nilsson, Bengt Norberg Överst frv Jan Gustafsson, Per Sjöström

Logerna Nennius och Arcturus samt Nils-Olof Kjellberg uppmanar övriga loger att starta liknande projekt. Välgörenhet är en gemensam fråga för oss bröder i Druidorden!

Jan Gustafsson ÄÄ Arcturus
Per Sjöström ÄÄ Nennius

 

Eubatmöte, årsdag, veteranafton samt utdelning av närvarotecken 6 maj

Äntligen fredag hör jag mina bekanta säga, jag tänker detsamma för att denna kväll innebär det även logeafton. Efter mina sedvanliga förberedelser hemma så anländer jag till logegården denna soliga vårdag tidigt för att förbereda en förfriskning för våra veteraner. Just denna kvälls loge är Nennius årsdag och tillika veteranafton. Jag stannar till på bron och tittar in genom fönstret som är riktat mot mig. Där i värmen står redan kökspersonalen och förbereder kvällens brödramåltid. Kvällens kökschef verkar ha fullt upp tänker jag snabbt när jag stiger in för att hälsa på bröderna i köket.

Precis när jag är klar med mina förberedelser så anländer transporten med våra veteraner. Denna afton är det tradition att åka till logegården med veteranbuss som ägs av Christer Bergdahl, en Nenniusveteran. Veteranerna hälsas välkommen av ÄÄ Per Sjöström och han tackar även Leif Wikstén, vår sist utnämnda veteran, för att han var bussvärd denna tur. Därefter tillkommer den obligatoriska fotosessionen av våra sjutton församlade veteraner.

Förbrödrandet fortsätter så i förlogen där det ena efter det andra diskuteras fram till det är dags för vårt möte som vi ämbetsmän förberett under denna tid. Jag står vid porten och väntar då Marskalk Dennis Wikstén passerar mig för att hämta bröderna till lunden. Han stannar upp ett litet tag, rätar till klädseln, vi nickar till varandra och han hämtar bröderna. Porten sluts då till vår lund efter den sista brodern gått in och jag Yv är på min plats så bröderna kan jobba ostörda. Där ute i mörkret får jag tillfälle att besöka min inre lund, tid för tanke och reflektion i den så annars hektiska vardagen. En svag stämma av väl vald musik av vår Organist Tobias Hansson strömmar ut genom porten och ett välbefinnande infinner sig. Mötet fortskrider i samma anda där det förutom Nennius årsdags speciella ritual även utdelades tre närvarotecken.

Så är tiden för efterloge inne, fyrtio hungriga bröder tar plats i matsalen. Maten är välsmakande som den alltid är och sällskapet av diskuterande bröder är pricken över i på denna efterloge.

Så plötsligt är kvällen över, kaffet slut och kakan uppäten för denna gång. Jag ser bröderna sakta försvinna hemåt, till slut så blir det även tid för mig att bege mig. Jag låser dörren till vår logegård för att börja turen hem. Tittar upp på den stjärnfria och molntäckta himlen, regnet har börjat falla. Jag kastar ett sista öga över min axel på den tomma och mörka logegården. Min blick stannar till på den enda ledstjärna jag kan se ikväll. Druidstjärnan på logegårdens vägg och tänker stilla; Vilket fridfullt och broderligt möte

En broders iakttagelser, Thomas Lindmark. Foto Lennart Samuelsson

 

Eubatmöte med reception och teckenutdelning 8 april

Våren och värmen är i starkt antågande i norra Sverige och ytterligare ett tillfälle som värmde upp tillvaron var den 8 april när Logen Nennius hade samlat 41 stycken bröder som förväntansfullt såg fram emot att välkomna en ny broder i brödrakretsen. Denna afton var även Storlogen Nordanland representerade med tre ämbetsmän som skulle få det glädjefulla uppdraget att dela ut veterantecken samt stjärntecken till några av logens bröder.

Som vanligt så samlades bröderna i god tid för att under förlogen hinna med att hälsa på varandra och diskutera allt mellan himmel och jord. Under det efterföljande rituella mötet som genomfördes på ett stilfullt och ritualenligt sätt så välkomnades den nya eubaten, Kenneth Eriksson, in i brödrakretsen.

När detta var klart så var det dags för Storlogen Nordanlands ämbetsmän att träda in i lunden. Denna afton var det SÄÄ Anders Wikstén, SOÄ Stig Lindgren samt SSkr Håkan Nilsson som på ett förtjänstfullt sätt genomförde sina plikter. Utdelningen av veterantecken till två av logens bröder blev något av en släktträff. SÄÄ Anders Wikstén hade nämligen äran att få dela ut veterantecknet till sina två äldre bröder, Roland och Leif Wikstén, samtidigt som sonen Dennis Wikstén agerade som marskalk. Efter detta tilldelades bröderna Per Norlander samt Lars Sundqvist Stjärntecken för det arbete som de tidigare lagt ner för logen Nennius.

Efter den rituella delen så var det dags för efterloge med som vanligt god mat som tillagats av logens egna bröder. Efterlogen innehöll även de sedvanliga tal som denna typ av möte kräver. Talet till fosterlandet hölls av Br M Dennis Wikstén och talet till den nya eubaten hölls av kvällens Beredande Broder, Ingvar Selin. Kvällen var långt ifrån slut när middagen var genomförd. Än fanns mycket att samtala kring och bröderna samlades i salongen för fortsatta samtal. När de sista bröderna lämnade logen denna kväll så var det inte långt ifrån att det börjat ljusna i horisonten.

Text Per Sjöström Foto Lennart Samuelsson

 

2011-05-05 NENNIUS ÖVERLÄMNAR GÅVA TILL KVINNOJOUREN I BODEN.

Torsdagen den 5 maj överlämnade ÄÄ i NENNIUS Per Sjöström, medel från välgörenhets-utskottets insamling via "Stubben" under kalenderåret 2010, till en tjänsteman på Socialnämndens kontor i Boden. Summan utgjordes av 12.500 kronor att främst användas för barn.

ÄÄ Per Sjöström tillsammans med en glad Gunnel Isaksson på Socialnämnden i Boden.

Text och foto: Lennart Samuelson

 

Eubatmöte med ombytta roller

Fredagen den 14 januari samlades 42 Brr, inklusive gäster från RSL och SL i den stränga vinterkylan (termometern visade på minus 18o ute), för att genomföra vårterminens första eubatmöte på vår logegård. Det är sedan länge tradition att årets första möte är ett s.k. OÄ-möte, då "de gamle" (Brr, som tidigare varit ämbetsmän) besätter alla poster i lunden och ordinarie ämbetsmän svarar för efterlogens festmåltid. Med hänsyn till att det var många år sedan "de gamle", som för övrigt bestod av idel veteraner samt en jubelveteran, genomfördes mötet mycket stilenligt och bra.

Tjänstgörande ämbetsmän var alla OÄ tillika Veteraner samt en jubelveteran.

Kvällen till ära gästades vi av RSMÄ Dag Wikman samt ROÄ Lars Grefmar från logen Ad Astra och tre Brr från SL Nordanland med SÄÄ Anders Wikstén i spetsen samt SSkr Håkan Nilsson och SSkm Leif Jaldeby. Även en del "sällan besökande" Brr gjorde oss äran att komma.

I köket härjade denna glada "septett" av ämbetsmän. Från vänster står MÄ Per Gånvall, TjOÄ Gunnar Wikberg kamouflerad med förkläde till rocken, Skr Hans Andersson, Skm Anders Holmström, M Dennis Wikstén, Org Tobias
Hansson samt Lv Mats Johansson.

Kvällens bartender var ordinarie ÄÄ Per Sjöström samt Yv Thomas Lindmark.

Till efterlogen hade ordinarie ämbetsmän ordnat en tre rätters festmåltid med en utsökt förrätt samt en mycket välsmakande fisksoppa med vin och till kaffet serverades glass. En mycket trevlig kväll uttryckte Brr vid kvällens slut då Brr skulle ta sig hem i vinterkylan och mörkret. Lundens ljus och värme tog vi med oss.

Text och bilder: Lennart Samuelson

 

Bardating med gradgivning 10 december

Bakre raden frv: Håkan Uddström Nennius, Erik Jonsson Nennius, Anders Appelqvist Nennius, Christian Hedgren Morvin. Främre raden frv:Karl-Dane Nilsson Nennius, Anders Widgren Morvin, Hans Westberg Nennius,
Peter Bäcklund Arcturus.

Hela Sverige har klätts i vinterskrud inför julen när vi samlats för att genomföra Bardgradgivning med tillhörande Bardaspel. Jag blickar ut från min skrivarpulpet efter att M Dennis Wikstén gått för att hämta övriga Brr och ser det koncentrerade lugn som infunnit sig hos de kvarvarande ämbetsmännen. Vi har i kväll glädjen att få upphöja 5 egna Brr och 3 gästande Brr till Barder. Denna Bardgradgivning sker alltid tillsammans med vår andra Loge i Boden, Arcturus. Nennius leder mötet och Arcturus står för gradgivningen.

Efter att de nya Barderna välkomnats genomfördes efterlogen på sedvanligt högtidligt sätt med alla de tal som hör till. Talet till recipienderna hölls förtjänstfullt av Ingvar Selin och deras tacktal stod Hans Westerberg för. Talet till fosterlandet hölls av Skr Hans Andersson där tråden genom talet var den ständigt förändrliga värld som vi lever i och vikten av att ha det trygga och invanda i Logen att falla tillbaka på.

Totalt var 56 Brr närvarande i Lunden och till bords inräknades 46 Brr som bjöds på en, som vanligt, egen lagad och mycket god brödramåltid. Det var nöjda och glada Brr från tre Loger i Nordanland som vände hemåt med nyupptagna Barder i sitt sällskap när efterlogen avslutade detta högtidliga och trevliga möte.

Vid pennan, Hans Andersson

Eubatmöte med reception 19 november

Nu när vintern har börjat få sitt grepp så är en av ljuspunkterna att få välkomna nya bröder in i vår brödrakrets. 43 förväntansfulla bröder hade samlats denna afton för att få vara med om intagningen av två stycken nya bröder till logen Nennius men även intagning av en ny broder till broderlogen Arcturus som veckan innan haft sin reception men där en av recipienderna haft förhinder att kunna delta. Stämningen var hög i förlogen och speciellt eftersom logen Arcturus besökte oss med sex stycken bröder så det fanns en hel del att prata om. Kvällens eubatmöte med reception genomfördes på ett stilfullt och ritualenligt sätt. Under högtidliga former välkomnades Nennius två nya eubater, Crister Laestadius och Erik Olofsson samt Arcturus nya eubat Peter Estman, in i vår brödrakrets. Efteråt så var det dags för brödramåltid med sedvanliga tal. Br Skm, Anders Holmstöm, höll talet till fosterlandet som manade till eftertanke om hur bra vi egentligen har det i vårt avlånga land. Talet till recipienderna hölls av Beredande Broder, OÄ Lars-Olov Malm, och recipiendernas tacktal framfördes av nyblivne eubaten Erik Olofsson. Efter detta kunde bröderna samlas i salongen och fortsätta kvällen lite mer avslappnat och efter en stund var stämningen hög . De nya eubaterna var snabbt involverade i samtal med äldre bröder och av smilbanden att döma så var det trevliga diskussioner som avslutade denna afton. Vintern har som sagt var sitt grepp om oss nu men med sådana här aftnar så skingras mörkret för en stund och det blir betydligt lättare att ta sig förbi vår mörkaste årstid.

De nyblivna eubaterna Crister Laestadius, Peter Estman, Arcturus samt Erik Olofsson

Text; Per Sjöström. Foto; Håkan Nilsson & Lennart Samuelsson

 

Eubatmöte med aktivitet

Fredagen den 22 oktober började kvällens eubatmöte på ett lite annorlunda sätt än normalt. Det ideella inslaget stod först på programmet. 41 bröder hade samlats vid Bodens nya bowlinghall, Strajk Alley, för att göra upp om vem som skulle kunna titulera sig "Nenniusmästare i Bowling" under kommande år. Efter en inledande presentation av den nya anläggningen och tilldelning av bowlingskor så började kampen. Spelstilarna varierade en hel del, vissa spelade på att kraft var det vinnande konceptet medan andra provade sig på finessvarianten efter att ha studerat de få inom logen som verkligen bemästrar bowlingens ädla konst. Resultaten varierade en hel del men samtliga bröder hade en trevlig och rolig stund. Br Cristian Bergdahl gick vinnande från kvällens tävling men efter brödernas positiva uttalanden och det starkt väckta intresset för bowling hos en del så får han nog träna en hel del om han vill behålla mästartiteln även nästa år. Efter att kvällens aktivitet var avklarad åkte bröderna till vår logegård och där genomfördes ett eubatmöte enligt ordinarie rutin. Efter mötet väntade brödramåltiden som denna kväll blev något alldeles speciellt. Redan under eftermiddagen hade delar av matlaget, med OÄ Ingvar Selin i spetsen, påbörjat tillredandet av kvällens brödramåltid. Måltiden skulle visa sig vara en fisksoppa och några ögonbryn höjdes nog av både orden fisk och soppa. Tveksamheterna skingrades snabbt efter att måltiden börjat utspisas och kökslaget hann knappt äta själva utan fick istället fullt upp med att se till att alla som ville ha påfyllning fick detta. Kommentarerna om kvällens måltid kan nog sammanfattas med att det troligen är en av de godaste sopporna som serverats hos oss i Nennius. Br Christer Bergdahl hade förmånen att få framföra brödernas TACK för den magnifika maten, allt arbete och all broderskärlek som lagts ner på aftonens måltid. Efter maten fortsatte efterlogen med broderliga samtal och avslutades i EFE.

Brr Hans Andersson (sittandes), Cristian Bergdahl (kvällens vinnare), Anders Wikström samt Mikael Lund spanar in bowlingresultaten

Text; Per Sjöström. Foto; Håkan Nilsson & Lennart Samuelsson

 

Eu-möte med teckenutdelning 8 oktober

Hösten håller på att ta slut och de färggranna löven har sakta börja falla av träden. Luften börjar bli kylig men frisk. Jag sitter på min kammare med vässad penna för att förmedla gårdagens möte på enklaste sätt;

Kvällens möte är en högtidsloge reflekterar jag stillsamt när jag ordnar till fracken i färd att lämna kapprummet. Högtidsklädda bröder anländer och samlas i förlogen runt våra bord för att diskutera livets västentligheter. Under tiden förbereder vi ämbetsmän oss att utföra våra åtaganden inför kvällens möte.

Så kallades de 36 bröder som anlänt för höstterminens tredje möte upp till lunden, mötet började med att hedra Br Bertil Falk, som hastigt lämnat oss den 2 oktober. Sedan fortsatte det med utdelning av Ordens Förtjänsttecken till Kurt Johansson av RSMÄ Dag Wikman, SÄÄ Anders Wiksten, SOÄ Stig Lindgren samt SSkr Håkan Nilsson. Kurt fick detta tecken bland annat för sina goda insatser och hans djupa druidiska kunskaper. Som ideellt inslag spelades ett stycke av operan Norma med Maria Callas i rollen som druidernas översteprästinna, Orovesos dotter. Operan handlar om en prästinnas tragiska öde och sägs vara en av de svåraste operorna att framföra som sopran. Mötet avslutades sedan i god druidisk anda av våra ämbetsmän i lunden.

Kvällen fortsätter i glada bröders gemenskap under middagen där vårt förträffliga köksgäng står för måltiden. Vår loge har som tradition att vi själva lagar maten som serveras på efterlogen, detta är alltid uppskattat. När kvällen sen lider mot sitt slut, middagen och efterrätten uppäten vandrar bröderna fridfullt hemåt. Förhoppningsvis lite mer mätta och tillfredsställda både kroppsligt som själsligt, såsom en logekväll bör vara.

Så lägger jag ner min penna, tittar ut genom fönstret på den vackra senhösten. Det är dags att gå ut på en promenad i det fina vädret.

Vid pennan Yv Logen Nennius Thomas Lindmark

SSkr Håkan Nilsson, SÄÄ Anders Wiksten, SOÄ Stig Lindgren, ÄÄ Per Sjöström, OÄ Kurt Johansson samt RSMÄ Dag Wikman. Foto, Lennart Samuelsson